Bookmark and Share

Hvad er der i et fad?

Ian Wisnewski ser på den komplekse natur af anskaffelsen af fade og det stigende krav til kvalitet.

Forståelsen for kompleksiteten i fadlagringen er blevet væsentligt dybere gennem de sidste 25 år, hvor fadpolitik er blevet et almindeligt udtryk mellem destilleriejere. Men fadpolitik nødvendiggør også overvejelser om træets indflydelse ved lagringen. Oprindelse og transport af fade, herunder at sørge for at den rigtige mængde ankommer på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, er et eksempel. Dette kan lyde som en pragmatisk opgave, men er faktisk et eksempel på multi-tasking, da der er adskillige problemer, som kræver særlige evner og erfaring.

Mens mange destillerier øger produktionen, øges efterspørgslen på fade tilsvarende og den skotske whiskyindustri benytter fortrinsvist bourbon barrels. Imidlertid yder rækken af andre kunder til bourbon barrels, og mængden de aftager, voldsom konkurrence.

a-026s

"Amerikanske destillerier har fundet en række andre industrier med interesse i at købe fade, så de sender fade til rom- og tequilaproducenter for eksempel" siger Ken McKinlay fra Wm. Grant & Sons.

Større efterspørgsel efter bourbon barrels rejser naturligt spørgsmålet om tilgængelighed, og selvfølgelig pris.

"Det er stadig muligt at få den nødvendige mængde bourbon barrels, men prisen er signifikant højere end for to eller tre år siden. Jeg vil gerne tro prisen nærmer sig toppen, men der er ikke meget der tyder på det, og prisprognosen for 2009 viser en signifikant stigning i priserne", siger Dewar's Iain Lochhead. McKinlay har imidlertid et længere perspektiv: "afhængig af mængden af fadpåfyldninger i Skotland over de næste tre år, vil jeg forvente at se priserne falde".

Om tilgængeligheden af bourbon barrels kan følge med den stigende efterspørgsel, afhænger selvfølgelig af produktionsniveauer. Produktionstal udtrykkes i antal af barrels, hvilket belejligt viser, hvor mange nye barrels der kommer ind i systemet hvert år. Og dette er et antal der er steget dramatisk.

a-001s

I 1999 var den totale produktion på 455.078 barrels, stigende til 572.260 i 2000. En ny væsentlig stigning til 711.294 fulgte i 2001, mens en mindre øgning i 2002 bragte antallet op på718.564 barrels. I 2003 var det 765.031 barrels, i 2004 806.423 barrels springende til 906.839 barrels i 2005. Igen i 2006 steg antallet, nu til 946.326, mens man i 2007 registrerede et mindre fald til 937.865 barrels ifølge Kentucky Distillers' Association / Kentucky Revenue Cabinet.

Skotske whisky destillerier tilhørende internationale konglomerater, som også ejer et bourbon destilleri har selvfølgelig mulighed for at indgå interne aftaler. Alternativt kan skotske kunder indgå direkte aftaler med destillerier eller bødkerværksteder i USA. Hvor meget aftageren er med i processen varierer naturligvis. For Glenmorangie's Dr Bill Lumsden er det et meget tæt og personligt forhold.

"Til de specialfade, som skal bruges til Glenmorangie Astar, vælger jeg selv nogle egetræer i USA, selv om jeg også har en forstmand ansat af Blue Grass Cooperage (bødkerværksted) som ved nøjagtigt, hvad jeg vil have. Dette træ bliver lagret længere end normalt, i bundter af stave markeret med G, og derefter givet en speciel ristning. Alle barrels bliver leveret til samme destilleri, hvor de bliver fyldt og et specifik lagringsregime bliver anvendt. Fadene bliver købt på forhånd, så vi ejer dem gennem hele processen" siger Lumsden.

På samme måde besøger nogle destilleri ejere kilderne og handler direkte, for at erhverve sig sherry casks.

"Vi køber selv casks og har altid gjort det siden vores første træeksperimenter i de tidlige 1970'ere, da vi begyndte at se på træ for alvor" siger John Grant fra Glenfarclas.

Valget af sherry casks er enten et hogshead (250-305 Liter) eller et butt (500 Liter). Imidlertid er valget mellem de to muligheder ikke så ligetil som det vanligt var.

"Sherry hogsheads er stort set ude af billedet. Det er fordi planker bliver skåret til stave ideelle til butts, men hvis du laver hogsheads bliver der træ tilovers, som du vil skulle finde anvendelse til, så det er ikke særlig omkostningseffektivt" siger Ken McKinlay.

I det mindste er prisfastsættelsen mere konsekvent end bourbon barrels, men det betyder ikke, prisen er urokkelig.

a-011

"Prisen på sherry butts er mere stabil, men har alligevel været stigende med omkring 5-10 % pr. år" tilføjer McKinlay.

Når fadene er erhvervet, kræver det en nøje tilrettelagt tidsplan, at sørge for at de ankommer når der er behov for dem. Hvis de ikke kommer som planlagt, kan mangel på casks åbenlyst kompromittere destilleriets plan. Tilsvarende kan mangel på koordination betyde tomme casks, der venter på at blive fyldt.

"Det er temmelig udfordrende at sørge for, at casks kommer efterhånden som vi har brug for dem. Leverandører kan somme tider ikke levere til den aftalte dato af forskellige årsager, så logistikken kan mild sagt være udfordrende. Somme tider er der transportproblemer pga. dårligt vejr, så du er nødt til at indregne det i tidsplanen, sådan at der på ethvert givet tidspunkt er nok til et par fyldninger" siger Glenmorangie's Rab Sormon.

Ud over punktlighed er transportomkostninger en anden vigtig faktor.

"På grund af de stigende omkostninger til transport af fade fra udlandet, er du nødt til altid at udnytte transporten ved at hente fulde læs. Vi henter sædvanligvis et par containere med sherry casks fra Spanien hvert år, og så længe de bliver holdt afkølede og fyldt inden for rimelig tid, vil de holde sig friske. I værste tilfælde vil ringene falde af og fadet kollapse og kræve genopbygning" siger Springbank's Frank McHardy.

Så mens forskellige praktiske problemer omkring anskaffelsen af fade er kendt, er det store spørgsmål fremtidig tilgængelighed og pris.

"Priserne vil være direkte forbundet med om den skotske whisky industri fortsætter med at fylde flere fade end den tømmer. Hvert firma vil have sit syn på problemet. Råsprit påfyldt i 2007 vil begynde at blive aftappet fra 2010, så flere fade kunne blive tilgængelige" siger Ken McKinlay.

Douglas Cruickshank fra Chivas Brothers tilføjer: "vi kontrollerer kvaliteten af råspritten tæt, og vi ved også at det er tvingende nødvendigt at kontrollere kvaliteten af træet til lagringen. Men det er ikke let at få træ af god kvalitet med de mængder af råsprit der bliver produceret for tiden. Det er ikke mængden af forsyninger der er problemet, det er kvaliteten af det træ vi bruger der er nøglen.

Fakta:

Selv om bourbon barrels er det mest populære valg i den skotske whisky industri, er sherryfade mere traditionelle. Det er ikke overraskende i lyset af at sherry har været så populært i Storbritannien, og afskibning af fade fra Spanien, som gik i land i havne som Leith, og fik indholdet hældt på flasker lokalt, var den traditionelle rute til markedet. Dette resulterede i et kontinuerligt tilbud af tomme sherryfade, som blev sendt til lagringshaller i Skotland til genanvendelse. Imidlertid blev forsyningen af sherryfade forstyrret af to store historiske begivenheder, Den Spanske Borgerkrig (1936-39 og 2. verdenskrig (1939-45), og større mængder af bourbon barrels fyldte tomrummet. Dette blev forværret af at sherry i større grad blev afskibet på flaske frem for fad gennem 1980erne, hvilket medførte en yderligere stigning i brugen af bourbon barrels.

shopoversigt

forside

 

Om Whiskymessen.dk

Whisky, whiskey, single malt og blended whisky, ja - navnene er mange når snakken falder på whisky. Vi har samlet de største importører af whisky i Danmark, med mærker som Glenfiddich, Arran, Port Ellen og mange hundrede andre mærker. Whiskymessen har eksisteret siden 2001 og er uden tvivl Danmarks største Whiskyevent. På messen kan du også opleve bourbon, cognac, rom, øl mærker

Quick Links

> Onlineshoppen
> Svensk Info
> English Info
> Kontakt
> FACEBOOK

Kundeservice

Hvis du har spørgsmål vedrørende en ordre eller nogle produkter kan du kontakte os på: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Kundeservice + 45 2081 3743 eller +45 2395 2313